Alergia la polen

Polen

Tipul si cantitatea de polen din aer depinde de perioada anului, de momentul zilei si de conditiile atmosferice. Sezonul de polenizare incepe primavara (februarie – aprilie) cu arbori, continua la inceputul verii (aprilie - iulie) cu ierburi si graminee si se incheie toamna (iulie – octombrie) cu buruienile. Pe durata zilei, concentratia de polen din aer creste de la rasaritul soarelui pana la un maxim la mijlocul zilei, minima fiind noaptea sau dupa ploaie.

Tratamentul alergiei la polen are doua componente: profilaxia sau reducerea expunerii la alergeni si tratamentul medicamentos al bolii alergice de baza si al bolilor asociate.

Reducerea expunerii la polenuri se face prin aerisirea locuintelor inainte de rasaritul soarelui, noaptea sau dupa ploaie si mentinerea geamurilor si usilor inchise pe durata zilei, utilizarea filtrelor de polen la aparatele de aer conditionat. De asemenea, se recomanda evitarea deplasarilor, activitatilor si sporturilor în aer liber pe timpul zilei.

Legat de tratamentul medicamentos, un medic specialist alergolog este cel mai în masura sa hotarasca tratamentul potrivit în functie de tipul si modul de manifestare al alergiei, el putand certifica prin teste specifice existenta alergiei si pune diagnosticul inainte de alegerea tratamentului.

In sezonul vara-toamna domina in aer polenul de buruieni, cele mai alergenice fiind genurile Artemisia si Ambrosia (Ambrozie).

Citeste mai departe despre alergia la polenul de Ambrozie.